بیزینس کوچینگ چیست؟

بیزینس کوچینگ چیست و چطور کسبوکارها را متحول میسازد؟
علیرغم آنکه کسبوکارهای مطرح و بزرگ ایرانی سالها پیش بهرهگیری از خدمات بیزینس کوچینگ را آغاز نمودهاند، این واژه هنوز برای عموم مردم جدید است و ممکن است ندانند بیزینس کوچینگ دقیقا چیست و از چه طریق به شکلگیری و توسعه کسبوکارها کمک میکند.
حتما بخوانید » مشاوره شروع کسب و کار
اگر شما هم قصد دارید با مفهوم بیزینس کوچینگ بیشتر آشنا شوید، توصیه میکنم مقاله زیر را مطالعه کنید.
کوچینگ چیست؟
برای آشنایی با بیزینس کوچینگ لازم است ابتدا معنای کوچینگ را بدانیم.
کوچینگ همان مربیگری است و کوچ فردی است که با آموختن علم کوچینگ و از طریق ابزارهای آن، مراجع را در مسیر رسیدن به اهداف مد نظرش هدایت میکند و او را از وضعیت فعلی تا موقعیت ایدهآل همراهی مینماید.
شاید بهترین و ملموسترین مثال برای درک این موضوع، سرمربی یک تیم فوتبال باشد. همه ما به اهمیت حضور یک سرمربی حرفهای در تعیین سرنوشت یک تیم فوتبال واقفیم.
تدوین استراتژی هر بازی، آرایش تیم، زمان و تاکتیک حمله و دفاع، تشخیص اینکه کدام بازیکنان بهتر است در زمین باشند و چه کسانی نیمکتنشین خواهند بود، تعویض در دقیقه چندم و با کدام بازیکن صورت بگیرد تا در روند بازی اثربخش باشد و دهها مورد تعیینکنندهی دیگر بر عهدهی سرمربی یک تیم فوتبال است.
این حقیقت انکار ناپذیر است که اگر بهترین بازیکنان فوتبال از سراسر دنیا در یک تیم جمع شوند، بدون حضور یک سرمربی کارآزموده و حرفهای، طرفداران را ناامید خواهند کرد!
احتمالا اکنون تصویر واضحتری از کوچ در ذهن دارید. کوچ یا مربی همان کسی است که با شفافسازی ذهنیت و سازماندهی پتانسیلها و نیازهای شما، پل رسیدن به اهدافتان را معماری میکند.
حالا به معرفی بیزینس کوچینگ و گسترهی خدمات آن میپردازیم.
بیزینس کوچینگ چیست؟
بیزینس کوچینگ، شاخهای از علم کوچینگ است که به صورت تخصصی به موضوعات و چالشهای مرتبط با راهاندازی و توسعه کسبوکارها میپردازد.
پیشتر گفتیم که کوچینگ، عامل تعیینکنندهای در گذار از وضعیت فعلی به موقعیت ایدهآل است.
بیزینس کوچینگ هم دقیقا همین امکان را برای کسب و کار شما فراهم میکند یعنی کسبوکار شما را از نقطهای که در این لحظه هست به جایی که دوست دارید باشد، هدایت میکند.
فدراسیون بینالمللی کوچینگ (ICF)، کوچینگ را شبیه به نوعی شراکت میداند که به مراجعین در راستای دستیابی به اهداف شخصی و حرفهای کمک میکند، به روند اجرای خواستههایشان سرعت میبخشد و کیفیت زندگی آنان را افزایش میدهد.
این تعریف بینظیر در مورد بیزینس کوچینگ هم صادق است.
بیرینس کوچینگ، کمک میکند تا اهداف سازمانی کسبوکارها محقق شود و مسیر تحقق این اهداف را کوتاهتر و سریعتر میسازد.
خدمات بیزینس کوچینگ شامل چه مواردی است؟
گسترهی خدمات بیزینس کوچینگ فراتر از تعاریف مختصری است که خواندید.
مربیگری کسب و کار و خدمات آن، در یک چارچوب محدود نمیشوند چرا که چالشهای مرتبط با کسبوکار و مسیر راهاندازی و توسعهی یک کسبوکار، محدود و مسقف نیستند.
برای هر بیرینس در هر پلهای که باشد، پلهی بالاتری هم وجود دارد که بالا رفتن از آن با کمک بیزینس کوچینگ میسر میشود.
با این حال برای آنکه دید واضحتری از خدمات بیزینس کوچینگ داشته باشید، در ادامه به چند دستهبندی کلی از این خدمات اشاره میکنیم:
1) بررسی و تعیین زیرساختهای لازم در مرحلهی راهاندازی کسبوکار
شروع هر کسبوکار، میتواند از سختترین و حساسترین مراحل عمر آن کسبوکار باشد.
کمتر کسی است که از چالشهای راهاندازی کسبوکار مانند قوانین و مقررات یا تامین سرمایه اولیه مطلع نباشد.
اما جالب است بدانید که این چالشها، مانند همان قلهی کوه یخی هستند که بخش اعظمش زیر آب مانده است.
زیرساختهای اولیه و تصمیماتی که صاحبین کسبوکار در زمان شکلگیری آن میگیرند، متعاقبا با رشد یا سقوط کسبوکار نمود خواهند داشت.
حتما بخوانید » روش های راه اندازی کسب و کار اینترنتی
بنابراین لزوم استفاده از بیزینس کوچینگ و همراهی با یک مربی کسب و کار حرفهای از ابتدای مسیر احساس میشود تا قایق نوپای کسبوکار را هدایت کند و از برخورد آن با کوه یخ جلوگیری کند.
بیرینس کوچ، در تمام مراحل تجاریسازی ایده اولیه و تدوین بیزینس مدل، تعیین تمایز ارائه شده، تامین سرمایه مورد نیاز، انتخاب شریک و جذب منابع انسانی، قیمتگذاری، ورود و نفوذ به بازار، استراتژی بازاریابی و فروش اولیه، جذب مشتری و حفظ آن و …، نقش مربی و یاریگر صاحبین کسبوکار را ایفا میکند.
2) عارضهیابی سازمان و ارائه برنامه متناسب جهت اصلاح
یکی دیگر از خدمات پرمتقاضی بیزینس کوچینگ، عارضهیابی سازمان یا کسبوکار است.
محقق نشدن انتظارات مالی صاحبین کسبوکار در مدت زمانی که پیشبینی کردهاند یا کاهش راندمان سازمان، دو نمونه از مواردی هستند که ضرورت همراهی با بیزینس کوچ جهت شناسایی ریشه چالش را نشان میدهند.
البته کار بیزینس کوچ، با شناسایی و اعلام عارضه سازمان پایان نمییابد؛ بلکه برای حل هر چالش، برنامه دقیق و عملی ارائه مینماید و در مسیر اجرای آن، کسبوکار را یاری میکند.
3) ترسیم نقشه راه دستیابی به اهداف
آخرین خدمتی که در این مقاله به تشریح آن میپردازیم، ترسیم نقشه راه است.
این خدمت، شباهت بسیار زیادی به کار سرویسهای نمایش نقشه و مسیریاب دارد.
در دنیای پرسرعت امروز، بسیاری از افراد پیش از اینکه به سمت مقصد روانه شوند، یک بار با سرویسهایی مانند گوگلمپ یا نشان چک میکنند که چقدر تا نقطه مقصد فاصله دارند، کدام مسیر نزدیکتر و کدام یک خلوتتر است؟ پیاده چقدر زمان میبرد؟ با ماشین چطور؟ پلیس در چه نقاطی از جاده دوربین کنترل سرعت نصب کرده است؟ کجا میتوانند شتاب بگیرند و کجا باید احتیاط کنند و …؟
این همان خدمتی است که بیزینس کوچینگ به مراجعین ارائه میدهد.
بیزینس کوچ، علاوه بر تعیین اهداف سازمانی متناسب با ظرفیت و وضعیت بیزینس، مسیر دقیق رسیدن به این اهداف را نیز ترسیم میکند.
مسیری که همانقدر جزئی و نمایانگر فرصتها و تهدیدات است.
دستاوردهای استفاده از بیزینس کوچینگ چیست؟
بهترین روش توجیه شایستگی این ابزار خارقالعاده، استناد به نتایج بیزینسهایی است که از این خدمات بهره گرفتهاند.
تحقیقات نشان داده است که 40% از شرکتهایی که در ردهبندی 500 شرکت برتر دنیا قرار دارند، از خدمات بیزینس کوچینگ استفاده کردهاند.
همچنین منابع رسمی میگویند که استفاده از خدمات بیزینس کوچینگ، درآمد افراد در حوزههای مختلف را حداقل 30 تا 300% افزایش میدهد.
هرچند با کمی جستوجو میتوان دستاوردهای فوقالعاده مراجعینی که رشد 700 درصدی درآمد را تجربه کردهاند، با جزئیات خواند.
این رشد بنا بر ماهیت، پتانسیل و وضعیت کسبوکار و بیزینس کوچ، تا 5000% نیز گزارش شده است.
البته لازم به ذکر است بهرهبرداری از مزایای بیشمار بیزینس کوچینگ مستلزم انتخاب کوچ مناسب و مطابق استانداردها و صلاحیتهای فدراسیون بین المللی کوچینگ (ICF) است که در لینک زیر میتواند این صلاحیت ها را به صورت کامل مطالعه کنید:
صلاحیت های کوچینگ مطابق با استاندارد ICF
در مقالههای بعدی بخوانید:
چگونه بیزینس کوچ شویم؟
تفاوت بیزینس کوچ و منتور چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید