صفر تا صد راه اندازی کسب و کار تولیدی

یکی از پایه های اصلی اقتصاد هر کشوری تولید است. تولیدِ با کیفیت و به صرفه در هر کشوری حداقل چند فایده دارد. اوّل این که با تولیدِ آن کالا نیازِ مردم در آن مورد برطرف میشود. اگر کالا با کیفیت خوب و قیمت ارزان تهیه شود، کارِ تولید باعث میشود مردم بتوانند محصولِ موردِ نظر را با کیفیت خوب و قیمتی پایینتر از محصولات مشابه خارجی تهیه نمایند. راه اندازی کسب و کار تولیدی باعث میشود برای واردات کالاهای مشابه ارز از کشور خارج نشود.
ضمنا اگر کیفیت و قیمت کالاهای تولیدی مناسب و قابل رقابت با کالاهای خارجی باشد، میتوان با صادرات این محصولات تولیدیِ داخل کشور نسبت به صادرات آنها اقدام کرد و همین باعث ورود ارز به کشور میشود. راه اندازی کسب و کار تولیدی غیر از همه ی این موارد سودهای دیگری هم دارد. هم باعث ایجادِ اشتغال در کشور میشود و هم باعث رسیدنِ سرمایه گذار به سود میگردد. ایجاد واحدهای تولیدی متعدد باعث جذب نیروهای کارگری و نیز متخصص و تحصیلکرده و ایجاد شغل برای آنها میگردد.
در نتیجه احداث واحدهای تولیدی موجب بالارفتن نرخ استغال و پایین آمدن نرخ بیکاری در کشور میشود. پس اقدام به تولید محصول میتواند مزایای بسیار زیادی برای اقتصاد کشور داشته باشد و باعث ایجاد رونق اقتصادی در کشور شود. امّا راه اندازی کسب و کار تولیدی، فوت و فنّی دارد که لازمه اش یادگیری و کسب تجربه است. در این مقاله سعی میکنیم صفر تا صد راه اندازی کسب و کار تولیدی را به طور مختصر برایتان توضیح دهیم. راه اندازی کسب و کار تولیدی نیازمندِ طی مراحلی است که در این مقاله به آنها اشاره خواهد شد.
راه اندازی کسب و کار تولیدی چیست؟
راه اندازی کسب و کار تولیدی یعنی بررسی تمام مواردی که برای راه اندازی کسب و کار تولیدی لازم است. کسب و کار تولیدی یعنی راه انداختنِ کارخانه یا کارگاه تولیدی برای تولید محصول یا کالا.
مراحل راه اندازی کسب و کار تولیدی
مراحل راه اندازی کسب و کار تولیدی عبارتند از:
داشتن ایده برای راه اندازی کسب و کار تولیدی و انتخاب صنعت مزبور
درواقع شروع کسب و کار تولیدی با ایده است. راه اندازی کسب و کار تولیدی بدون داشتن ایده ممکن نیست. ایده ی شما ممکن است نو باشد، یعنی شما برای راه اندازی کسب و کار تولیدی خود ایده ی جدیدی داشته باشید یا این که ممکن است یکی از کسب و کارهای تولیدی مجود را انتخاب کرده و بخواهید در آن پیش بروید. در هر صورت بعد از ایده تازه باید بررسی های خود را آغاز کنید.
بررسی دقیق صنعت مزبور و تهیه طرح توجیهی کسب و کار
آغاز بررسیها در زمینه ی کسب و کار تولیدی درنهایت ممکن است منجر به ارائه طرح توجیهی کسب و کار شود. در طرح توجیهی کسب و کار تمامی مسائل مرتبط با آن کسب و کار و ماشینآلات و مواد اولیهی مورد نیاز و امکانات لازم و جا و مکان را در نظر میگیرند. همچنین میزان هزینه و سرمایه مورد نیاز و مواردی مانند مدت برگشت سرمایه یا نقطه سر به سر را نیز لحاظ میکنند. همچنین در مواردی ممکن است تهیه گزارش امکان سنجی لازم باشد. بعد از همه ی این بررسیها اگر موردی وجود نداشت کار وارد مرحله ی جدیدتری میشود. در این مرحله نیاز به بررسی خیلی دقیق هزینه ها است. در این مرحله هزینهها به ریز لیست میشوند. بررسی دقیق هزینه ها از الزامات کار است و باید فهرست هزینه ها به صورت بسیار دقیق تهیه شود.
برآورد دقیق هزینه ها و تهیه برنامه زمانبندی انجام کار
بعد از تهیه ی طرح توجیهی کار وارد مرحله ی جدیتری میشود. بعد از مرحله ی تهیه ی طرح توجیهی و ارائه ی آن به سرمایه گذار یا سرمایهگذارها نوبت به تهیه ی فهرست بسیار دقیق از هزینه ها و سرمایه ی مورد نیاز میرسد. همچنین اگر خود فرد قرار است هزینه ی لازم برای راه اندازی کسب و کار تولیدیاش را تامین نماید، قبل از ورود به مراحل جدیتر باید هزینه ها را کاملا فهرست کند. این کار لازم است و چند فایده دارد. یکی از فواید این کار این است که رقم دقیق هزینه ها دستتان میآید.
همچنین در جریان جزئیات هزینه ها قرار میگیرید. فایده ی بعدی ترسیم نمودار هزینه ی ماهیانه است. اینطوری میفهمید هر ماه چقدر باید هزینه کنید و یا در چه تاریخهایی باید چه مقدار پول جور کنید. به این ترتیب همزمان با برآورد هزینه با قرار دادن تاریخهای مدنظرتان برای شروع کار، برنامه ی زمانبندی کار رو نیز تهیه میکنید و نمودار هزینه ی ماهیانه را نیز برای خود ترسیم میکنید.
جذب سرمایه
بعد از تعیین دقیق وضعیت هزینه ها، نوبت اقدام عملی است. در این مرحله باید سرمایه جذب شده، و کار شروع شود. بعد از جذب سرمایه و آوردن پول نوبت به اقدامات عملی میرسد. مثلا در این مرحله ممکن است به خرید یا اجاره ی سوله و اقدام برای اخذ مجوزها فکر کنید و انجامشان دهید.
تهیه ی سوله
در مراحل قبلی مشخص کرده اید که برای شروع کسب و کار تولیدیتان به چه سوله ای و با چه مشخصاتی احتیاج دارید. حتی مکانهای احتمالی خرید یا اجاره سوله باید مشخص شده باشند و هزینه ها در هر صورت مشخص باشند. برای راه اندازی کسب و کار تولیدی تهیه ی سوله جزء اولین اقدامات است. برای خرید یا اجاره-ی سوله باید به خیلی از مسائل فکر کنید. باید به محل قرار گرفتن آن فکر کنید. به هزینه ی اجاره یا رهن یا خرید آن فکر کنید. باید به این فکر کنید که سوله چقدر با محل زندگی شما فاصله دارد یا با چه فاصله ای از یک شهر بزرگ قرار دارد.
این که سوله در چه فاصلهای از یک شهر بزرگ واقع شده هم مهم است. برای بعضی از کسب و کارهای تولیدی ممکن است در فواصل خاصی از شهرها برای بعضی از کسب و کارهای تولیدی مجوز صادر نشود، لذا باید قبل از خرید یا اجاره یا رهن سوله از این موارد آگاه بوده و به قوانین اشراف داشته باشید. بعضی صنایع هوا را آلوده میکنند و در اطراف شهرها به خصوص شهرهای بزرگ اجازه ی فعالیت ندارند، پس باید این موارد را حتما در نظر بگیرید. به این دقت کنید که فاصله ی شما از شهرها و به خصوص شهرهای بزرگ بر روی هزینه-ی حمل و نقل نیز تاثیرگذار است.
هزینه های حمل و نقل کالا به مسافت و در نتیجه محل واقع شدن کارخانه یا کارگاه و کسب و کار تولیدی شما بستگی دارند. باید دقت کنید که جاده ی منتهی به سوله ی شما حتما قابل تردد باشد و ماشینهای سنگین به خصوص مشکلی در آن نداشته باشند. جاده ی منتهای به بعضی از سوله ها در مسافتی طولانی خاکی بوده و همین ممکن است باعث شود تا کامیونها از تردد در آن خودداری کنند و در نتیجه حمل و نقل کالاها و عرضه ی آنها برای فروش با مشکلاتی مواجه گشته و یا هزینه ای اضافی برای حمل و نقل محصولات تحمیل شود. همچنن باید دقت گردد که مسیر دسترسی به کارخانه صعب العبور نباشد و یا حداقل در فصولی از سال این اتفاق نیفتد.
سوله هایی که در جاده های دورافتاده-ی کوهستانی قرار دارند و یا نزدیک به رودخانه هستند ممکن است در مواقعی از سال غیر قابل دسترسی باشند و با چنن مشکلاتی مواجه شوند. پس دقت به محل قرار گرفتن و احداث کارخانه بسیار مهم است. اگر به جای خرید سوله اقدام به خرید زمین نموده تا خودتان سوله را در آن بسازید، هم باید در محل قرار گرفتن زمین دقت کنید.
ممکن است کسب و کار تولیدی شما نیاز به مواد معدنی داشته باشد مثل کراخانه سیمان یا کارخانه گچ. در آن صورت لازم است کارخانه شما نزدیک به معادن باشد. باید دقت کنید که جانمایی کارخانه یا محل قرارگیری آن بسیار مهم است و به عوامل مختلفی بستگی دارد و کارشناسان مدیریت صنعتی یا مهندسین صنایع این کار را با در نظر گرفتن عوامل مختلف و با روشهای علمی و بهره گیری از دانش ریاضی برای شما انجام میدهند. همچنین مساحت زمین یا سوله بستگی به نوع کارخانه یا کسب و کار تولیدی شما اهمیت زیادی دارد. همیشه نمیتوانید از سوله آماده استفده کنید و ممکن است لازم باشد با توجه به دستگاههای تولیدی و ماشینآلات خود اقدام به ساخت سوله ها یا ساختمانها نمایید.
اخذ مجوزهای قانونی لازم
راه اندازی کسب و کار تولیدی بدون گرفتن مجوزهای لازم از مراکز موثق از لحاظ قانونی امکانپذیر نمیباشد. اگرچه برای اخذ مجوز تولید احتمالا باید آدرس سوله مشخص باشد اما برای طی کردن بعضی مراحل احتمالا باید قبل از خرید سوله یا همزمان با آن اقدام کنید تا از برنامه زمانبندی خود عقب نمانید.
خرید و تهیه ی ماشین آلات لازم
بعد از اخذ مجوزهای قانونی یا همزمان با آن باید نسبت به خرید ماشین آلات اقدام کنید. ماشین آلات تولیدی ممکن است آماده باشند و یا این که باید سفارش ساخت بدهید. همچنین بسته به نوع کسب و کارتان ممکن است بتوانید در داخل کشور این ماشین آلات را تهیه کنید و یا ممکن است مجبور به خرید آنها از خارج از کشور شوید. ممکن است کسب و کار تولیدی شما یک کارگاه ساده باشد که تنها با خرید چند دستگاه ساده مشکلش حل شود و بتوانید کسب و کار تولیدی خود را راه بیندازید. در این صورت کسب و کار تولیدیتان تنها با خرید چند دستگاه کوچک راه خواهد افتاد. همچنین ممکن است بتوانید دستگاه های داخلی یا خارجی دست دوم را خریداری نمایید. خرید ماشین آلات دست دوم هم دقت خاص خود را طلب میکند.
خرید ماشین آلات بسیار مهم است زیرا راه اندازی کسب و کار تولیدی بدون تهیه ماشین آلات و دستگاههای تولیدی ممکن نیست. همچنین ممکن است شما در فکر راه اندازی کارخانجاتی مانند کارخانه سیمان و یا کارخانه گچ باشید. باید دقت کنید که در این کاخانه ها دستگاهها و قطعات و ماشین آلات روی ساختمانها سوار میشوند و نیاز به طراحی دارند. همچنین ممکن است ایده ی شما جدید بوده و ماشین آلات شما نیاز به طراحی داشته باشند. پس طبق ایده و موضوع کسب و کار تولیدی خود، ممکن است نیاز داشته باشیم روند متفاوتی را در مورد تهیه ماشین-آلات و دستگاههای تولیدی طی کنیم.
استخدام نیرو
طبیعتا هیچ کسب و کار تولیدی بدون استخدام نفرات لازم نمیتواند شروع به کار کند. بعد از تهیه ماشین آلات و یا همزمان به آن لازم است نفرات مورد نیاز را برای کسب و کار تولیدی خود جذب کنیم. البته برای خریداری ماشین آلات نیاز به جذب نیروهای متخصص و یا مشورت با آنها دارید. جذب نفرات و نیروها یکی از اقدامات مهم در جهت راه اندازی کسب و کار تولیدی است. باید چارت نفرات شما از قبل مشخص باشد و بر اساس نیاز کسب و کار تولیدی خود اقدام به جذب افراد با تخصص های مختلف مورد نیازتان بکنید. پس قبل از اقدام به جذب نفرات چارت نیروی انسانی خود را به صورت دقیق مشخص کنید.
خرید مواد اولیه
برای تولید قطعا به مواد اولیه نیازمندیم. کسب و کار تولیدی شما برای راه اندازی و تولید نیاز به مواد اولیه دارد. ممکن است مواد اولیه شما مواد معدنی و مواد خام باشند و یا این که از محصولات نیم ساخته و یا کام به عنون مواد اولیه ی لازم برای کار خود استفاده کنید. در هر صورت بحث انتخاب تامین کنندگان نیز مطرح میشود که باید با بهره گیری از نیروهای متخصص نسبت به انتخاب بهترین تامین کنندگان اقدام کرد.
راه اندازی کارخانه یا کارگاه
پس از رعایت همه ی این مسائل لازم است تا کسب و کار تولیدی شما راه اندازی شود. البته راه اندازی کسب و کار تولیدی بسته به دستگاه ها و بزرگی کار متفاوت است. راه اندازی یک کارگاه کوچک ممکن است نسبتا ساده باشد اما فقط خود راه اندازی و مرحله ی نهایی کار در کارخانه های بزرگ با دستگاهها و ماشین آلات پیشرفته و نفرات زیاد مستلزم انجام مراحل مختلفی است. مثلا در کارخانه های بزرگ با تعداد دستگاههای زیاد و پیشرفته و بزرگ معمولا ممکن است دو نوع راه اندازی نهایی یا استارت داشته باشیم. استارت سرد به راه اندازی دستگاه ها به صورت مجزا و بدون بار یا مواد اولیه را میگویند. به راه اندازی خط تولید با بار و مواد اولیه و تولید محصول استارت گرم میگویند. همچنین راه اندازی موقت خط تولید برای امتحان محصولات و اطمینان از عملکرد صحیح دستگاهها جهت ورود جدی به مرحله ی تولید را راه اندازی آزمایشگاهی میگویند.
اخذ استانداردهای لازم برای محصول
در زمان راه اندازی و قبل از آن و بعد از آن احتمالا نیاز به گرفتن مجوزهای مختلف و اخذ استانداردهای مختلف است که این بستگی به نوع محصولات تولیدی دارد. بعضی از محصولات که ارتباط مستقیم با سلامتی و ایمنی انسان دارند مشمول اخذ استاندارد اجباری از موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران میشوند. همچنین ممکن است بعضی محصولات نیاز به تاییدیه از نهادهای مختلفی مانند وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی و یا نهادها و سازمانهای دیگر و اخذ نشانها و مجوزهایی نظیر سیب سبز سلامت و غیره گردند.
بازاریابی و فروش محصول یا محصولات
بعد از تولید کالا نوبت به بازاریابی و فروش محصولات میرسد که یک کار تخصصی است و نیاز به داشتن نیروهای متخصص و مجرب دارد.
مقاله پیشنهادی ما: بیزینس کوچینگ چیست؟
برای راه اندازی کسب و کار تولیدی نیاز به چقدر سرمایه داریم؟
میزان سرمایه لازم برای راه اندازی کسب و کار تولیدی به عوامل متعددی از جمله ایده، نوع کسب و کار، نوع محصولات، سوله، ماشین آلات، تعداد نفرات لازم برای کار و بعضی عوامل دیگر بستگی دارد. ممکن است برای راه اندازی یک کسب و کار تولید نیاز به چند میلیارد تومان و برای راه اندازی کسب و کار تولیدی دیگر نیاز به چندصد میلیارد تومان سرمایه باشد.
ایده های کسب و کار تولیدی
کسب و کار تولیدی الزاما کارگاه یا کارخانه نیست. مثلا تاسیس یک رستوران یا کافیشاپ هم میتواند راه اندازیِ کسب و کارِ تولیدی قلمداد شود. در اینجا به بررسی دو ایدهی راه اندازی کسب و کار تولیدی جدید میپردازیم.
- تولید بازیهای رایانهای
تولید بازیهای رایانهای هم یک کسب و کار تولیدی جدید است که تولید آن در صورت موفقیت میتواند سود خوبی داشته باشد. بازیهای کامپیوتری در صورت داشتن کیفیت لازم و کسب محبوبیت در بین افراد و به خصوص جوانان و نوجوان و کودکان میتوانند پرفروش و سودده باشند.
تولیدِ بازیهای رایانهای نیازمند یک ساختمان و چند کامپیوتر با قابلیتهای گرافیکی بالا و تعدادی متخصص است.
- گلخانه
راه اندازی گلخانه هم یکی از کسب و کارهای تولیدی خوب است که هم برای تولید میوه ها و سبزیجات و صیفیجات و هم برای تولید گیاهان و گلهای مختلف آپارتمانی و باغی میتواند مورد استفاده قرار گیرد.
اگر به پرورش گل و گیاه علاقمند هستید احداث گلخانه میتواند ایده ی خوبی برای شما باشد. مثلا پرورش درختها و درختچه های کوچک و میوه های استوایی و کمیاب در گلخانه میتواند بسیار جذاب و جالب باشد.
چگونه میتوان ریسک کسب و کار تولیدی را پایین آورد؟
هر کاری که سرمایه گذاری بر روی آن انجام میشود با ریسک همراه است. راه اندازی کسب و کار تولیدی نیز از این قاعده مستثنی نیست و با ریسک همراه است. ممکن است به هر دلیلی کسب و کار تولیدی شما با موفقیت همراه نشود و وقت و سرمایه ی شما به هدر رود. با بررسی و مطالعه ی دقیق و مشورت با افراد متخصص چه در زمینه ی فنی و چه در زمینه ی بازار و بازاریابی و فروش و نیز استفاده از تجربیات افراد صاحب تجربه در این زمینه میتوان ریسک کسب و کار تولیدی را پایین آورد.
نتیجه
یکی از راههای رسیدن به سود خوب راه اندازی کسب و کار تولیدی است. برای اینه در این راه به سود برسید و ضرر نکنید و نیرو و انرژی و زمان و سرمایه تان به هدر نرود بهتر است بی گدار به آب نزنید و تمام جوانب را خوب بررسی کنید. با بررسی تمامِ جوانبِ کار و بهره گیری از تجربه و دانش افراد متخصص و باتجربه میتوانید کسب و کار تولیدی خود را راه اندازی کرده و سود زیادی نصیبِ خود نمایید.
دیدگاهتان را بنویسید